måndag 29 september 2008

Den sista hemligheten

Ian Caldwell och Dustin Thomason har varit kompisar sen de var åtta år. När de var dryga tjugo så skrev de "Den sista hemligheten" tillsammans. Det tog dem sex år.

Boken utspelar sig på Princeton och handlar om de fyra rumskamraterna Paul, Tom, Gil och Charlie. Paul forskar kring en bok från renässansen som heter Hypnerotomachia. Toms pappa var innan sin död en framstående forskare på just den boken och Tom hjälper Paul med arbetet.

Dolt i bokens text finns gåtor och chiffer som Paul håller på att lösa. Han anar att bokens författare berättar om en krypta där han gömt konst, böcker och andra dyrbara föremål från renässansen. Ju närmare lösningen han kommer desto mer utsatta för hot blir han och Tom. Flera personer blir mördade och det är många som vill åt hemligheten.

Boken handlar också om vänskapen mellan killarna och om livet som student på universitetet. Boken har flera likheter med till exempel DaVinci-koden och filmen National Treasure. Warner Bros har förresten köpt filmrättigheterna till Den sista hemligheten.

Jag tycker dock att den här boken är bättre än DaVincikoden. Språket är flytande och lättläst och boken är spännande, även om jag tyckte att slutet var lite snöpligt. Kanske kan det bli en uppföljare, vem vet?

1 kommentar:

Marie sa...

Aha, det där lät som en bok jag skulle gilla. Det får bli ett projekt över jul när jag kommer att vara lite ledig. =)