måndag 20 april 2009

Alla sa vi skulle dö

Titel: Alla sa vi skulle dö
Författare: Danjel Henriksson, Kajsa Björn, Jonatan Bonthron
Antal sidor: 320
Förlag: Norstedts nautiska, inbunden
Betyg: 4 av 5

När Kajsa på mitt jobb berättade att hon seglat jorden runt med två killkompisar och att de dessutom skrivit en bok om äventyret så var jag ju tvungen att läsa den.

Den som kläckte idén om projektet var Danjel, och en Vega från 60-talet köptes in och fixades till. Efter många om och men var det så dags att ge sig av, och besättningen bestod av Danjel, Kajsa och Jonatan, tre seglingsoerfarna studenter.

Innan avfärd sa alla att de skulle dö, därav bokens titel. Färden startade i Kalix för att gå vidare söderut till Las Palmas på Gran Canaria. Därefter korsades Atlanten för vidare färd mot Söderhavet. Efter nästan två år på resande fot kom man åter till Sverige igen.

Under resans gång kämpade gruppen mot sjösjuka, dåligt väder, olika länders byråkrati och diverse andra problem som uppstår mellan människor som lever extremt tätt inpå varandra under lång tid.

Det var intressant att läsa om den otroliga resa gruppen genomförde. Språkligt är boken inte den bästa, men det är ju inte därför man läser denna typ av bok. Att låta tillfällig besättning skriva delar av boken ger berättelsen en extra dimension.

Vill ni veta mer om äventyret och se bilder kan ni läsa på runtjorden.com.