onsdag 7 oktober 2009

Säg det inte till någon

Titel: Säg det inte till någon
Författare: Kathy O'Beirne
Antal sidor: 222
Förlag: Bra Böcker, inbunden
Betyg: 3 av 5

Kathy misshandlades både fysiskt och psykiskt av sin far och vid sju års ålder utnyttjades hon sexuellt av några äldre pojkar. Vid åtta års ålder sätts hon på en uppfostringsanstalt som drivs av nunnor. Där får barnen jobba som slavar och Kathy blir våldtagen av en präst vid flera tillfällen.

När hon försöker få hjälp så sätts hon istället på mentalsjukhus. Där fortsätter övergreppen och hon blir dessutom itvingad en massa läkemedel och utsätts för elchocker. Efter en tid hamnar hon på ett av den katolska kyrkans Magdalenatvätterier.

Här tvingades tusentals flickor leva som slavar under hemska förhållanden. De hölls inlåsta, utan kontakt med omvärlden och de tvingades jobba långa dagar med att tvätta kläder och sänglinne från fängelser och sjukhus. Tvätten var ofta smittförande samt full med blod och avföring.

Flickorna bestraffades på de grymmaste sätt och de utnyttjades sexuellt av både personal och besökare. Kathy våldtogs en dag av en besökande man och blev gravid. Strax innan sin 14-årsdag födde hon en flicka. Flickan var svårt sjuk och levde bara tills hon var 10 år.

Till slut lyckades Kathy ta sig ur sin hemska situation och nu jobbar hon för att hon och alla andra som utsatts för detta ska få någon sorts upprättelse.

Jag läste boken med en blandning av känslor, men mest ilska. Att sånt här kan pågå utan att myndigheter och annat ingriper. Det sista Magdalenatvätteriet stängde så sent som 1996, så det här är relativt nutid.

Inga kommentarer: