torsdag 23 september 2010

Svart kvark

Titel: Svart kvark
Författare: Annica Wennström
Antal sidor: 395
Förlag: Wahlström & Widstrand, inbunden
Betyg: 4 av 5

Svart kvark utspelar sig Holmsund, ett litet samhälle i Norrland under förändring. Berättelsen startar 1936 och sågen och hamnen sörjer för de flestas försörjning.

Huvudpersoner är vännerna Josefa, Mildred, Sandor och Nikanor. Josefa är en främmande fågel i byn. Hon och hennes mor förser bygden med smuggelsprit, hon går klädd i manskläder och propagerar för kvinnans rättigheter. En dag försvinner Josefa ute på havet och alla tror att Nikanor tagit livet av henne.

Berättelsen fortsätter i mitten av 80-talet. Nu får vi följa Alexandra som är lite som Josefa var på sin tid. Alexandra blir god vän med Mildred som nu är gift med Nikanor. Sandor finns också kvar i byn, gift med Britta. 20 år senare får berättelsen sin upplösning. Vi får veta vad som egentligen hände Josefa ute på havet och nutid och historia knyts samman.

Språket är flytande och det är kul att dialogen är skriven på dialekt. Man hör verkligen den norrländska klangen i huvudet när man läser. Precis som i Lappskatteland får man följa flera generationer och lära känna en bygd i förändring. Dessutom beskriver Wennström så bra alla de fördomar och problem som ofta finns i mindre samhällen där alla känner alla. Det ens förfäder gjort blir som en stämpel som inte går att tvätta bort.

Inga kommentarer: